Modafinil Vergeleken Met Andere Veelvoorkomende Stimulerende Middelen

1) Modafinil vs. Amfetaminen

In een studie van 60 deelnemers, brachten Modafinil en d-amfetaminen gelijkaardige resultaten teweeg in het verbeteren van cognitieve functie, vermoeidheid, en stemming tijdens een slaaptekort van 64 uur.

Een andere studie van dezelfde auteur merkte op dat Modafinil overmatig vertrouwen en overschatting van de eigen cognitieve vaardigheden veroorzaakte. Terwijl Modafinil iemands zelf controlerende cognitieve prestaties verstoorde, toonden de deelnemers die amfetamine kregen nauwkeurige zelfcontrole gedurende de studie .

Echter, amfetaminen zijn in staat om de angstniveaus te verhogen, terwijl Modafinil dat niet doet, zoals blijkt uit zowel dierlijk als menselijk onderzoek.

Terwijl Modafinil veel minder misbruikpotentieel heeft, verhogen amfetaminen aan de andere kant de dopamine niveaus in de hersenen in grotere mate. Om deze reden is verslaving aan voorgeschreven amfetaminen gebruikelijk.

2) Modafinil vs. Cafeïne

Modafinil werd vergeleken met cafeïne, d-amfetamine en een placebo in een studie met 16 vrijwilligers, die constateerden dat Modafinil, vergelijkbaar met cafeïne, geen euforie produceerde en minder zelf-welzijn vergeleken met d-amfetamine. Amfetamine verhoogde ook meer het gevoel van angst en de bloeddruk dan cafeïne en Modafinil.

Cafeïne was ook niet in staat om alertheid bewustzijn tijdens slaap-deprivatie studies te handhaven. In een studie met 48 deelnemers die een placebo, cafeïne, Modafinil, en d-amfetamine gebruikten, scoorde Modafinil beter dan cafeïne in het verlichten van vermoeidheid.

3) Modafinil vs. Methylfenidaat

Methylfenidaat, dat het meest populair als Ritalin wordt verkocht, is gelijkaardig aan Modafinil betreffende zijn cognitieve verbeterende eigenschappen. 

Hoewel therapeutische doses methylfenidaat geen verslaving veroorzaken, kunnen hogere doses bij vaak gebruik euforie en verslaving veroorzaken.